Баба правеше така. Малки практически съвети за дома...
Журнал за жената

ВНИМАНИЕ!: Изброените храни НЕ са подредени по тяхната полезност, а в азбучен ред.

Източник: Интернет. Вестник "Земя"
https://pnb.pc-remonti.net/
Авокадо Олеиновата киселина и ненаситните мазнини в авокадото намаляват нивото на лошия холестерол и увеличават количеството на липопротеините с висока плътност.
Един плод има 81 калории, 8 грама мазнини и 3 грама въглехидрати.
Източник: Вестник Земя.
Ангинар(ия) Този деликатесен зеленчук съдържа силимарин - антиоксидант, който намалява риска от рак на кожата, и целулоза, която контролира нивото на холестерола.
Един ангинар съдържа 60 калории, 7г въглехидрати и никакви мазнини.
Ангинара се вари около 30-40 минути и след това му добавете прясно изцеден лимонов сок.
Източник: Вестник Земя.
Банани В един банан се съдържат 467г калий, коъто е от особено значение за мускулите и сърцето. Плодът намалява кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови заполявания. Бананите неутрализират киселинната среда и са полезни при киселини в стомаха.
Източник: Вестник Земя.
Броколи Броколите е богато на индол-3, метанол и сулфорафан, които защитават от рак на гърдата, както и на Витамин С и бета-каротин. Една чаша броколи съдържа 25 калории, 0г мазнини и 3г целулоза.
Добавяте сок от прясно изцеден лимон.
Източник: Вестник Земя.
Грозде Гроздето извежда вредния холестерол от организма и пречи за запушване на кръвоносните съдове, снема кръвното налягане. Внушителните дози витамин В и витамин Р са само една малка част от полезните вещества в този плод.
Диетолозите предупреждават, че гроздето е изключително трудно за храносмилане от човешкия организъм. Те препоръчват то да се похапва 10-15 мин. преди всяко по-стабилно хранене.
Източник: Интернет.
Диня Витамин С и бета-каротинът, съдържащи се в нея, са сред най-силните антиоксиданти, които предпазват клетките от вредните свободни радикали. В половин диня се съдържат и 853 мг калий, който спомага за намаляване на кръвното, 97 калории, 1 г мазнини и 2 г въглехидрати.
Източник: Интернет.
Домати	 Те са най богати на ликопен - един от най силните каротиноиди, които действат като антиоксиданти. Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво.
Един домат съдържа 26 калории и 1 грам въглехидрати. В нея няма никакви мазнини. Добавяте към доматите зехтин. Ликопенът се усвоява по-добре с малко мазнина.
Източник: Вестник Земя.
Кайсии В съства им влиза бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешната структура на организма. Той е особено полезен и за очите.
В организма бета-каротинът се првръща във Витамин А, който предпазва от някои видове рак на кожата.
Един плод съдържа 17 калории, 1 грам въглехидрати и никакви мазнини.
Източник: Вестник Земя
Киви Кивито (Actinidia deliciosa) е вид покритосеменни растения от род Актинидия (Actinidia). Плодовете на някои негови култивари и хибриди се използват за храна. Те имат кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки. Плодовете му приличат по големина и форма на дребни картофи. Отглежда се главно в Китай и страните от далечния Изток. Аклиматизиран е в Европа и включително в България. Обича топлия климат и у нас се отглежда в районите по Черноморието и Пиринския край.
Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/Киви_(растение)
Порция от две средно големи киви (148 гр) съдържа:
    % от необходимата дневна стойност
Калории 100  
Калории и мазнини 10  
Мазнини 1,5гр. 2%
В т.ч. наситени мазнии 0гр. 0%
Холесторол 0мг 0%
Натрий 0мг 0%
Въглехидрати 25гр. 8%
В т.ч. растителни влакна 5гр. 20%
 Захар 16гр.  
Протеини 1гр.  
Витамин А 2%  
Витамин С 240%  
Калций 6%  
Желязо 4%  
Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, както и при простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.
Плодът е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите.
Причината за тази многостранна ефективност е съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече витамин С. Нещо повече, в кивито има витамин С много повече, отколкото в който и да е друг цитрусов плод. 100 г киви например осигуряват необходимостта на организма от този витамин за една седмица. Не бива да се отминава и неговото съдържание на калий, калций и желязо. Ето защо някои наричат кивито "витаминна бомба", много подходяща през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечносъдовите заболявания, смятат норвежки учени. Те препоръчват консумацията на 2-3 кивита всеки ден. Изследователите от университета в Осло са установили, че ефектът от приема им се проявява още на края на първия месец. За това време рискът от образуване на тромби спада с една пета и с 15% се снижава нивото на вредните мастни киселини в кръвта. Кардиологът от Окланд, Нова Зенландия, д-р Харви Уайт, предполага, че кивито може да стане полезна алтернатива на аспирина. Освен всичко друго кивито е превъзходен плод за тези, които спазват диета, тъй като е беден на калории и лесносмилаем от организма
Китайско зеле То има високо съдържание на брасинин, който предпазва от рак на гърдата, също така съдържа и индоли и изоциоцинати, които понижават нивото на естрогена.
Една порция съдържа 158г калций, 20 калории, 3г въглехидрати и 0г мазнини.
Нарежете белите стъбла, добавете им зехтин и чесън и ги сервирайте за гарнитура.
Източник: Вестник Земя.
Кокоши яйца Яйцата за източник на белтъчъни и лутеин, който има пряко отношение към доброто зрение. Те предпазат и от образуване на тромби, намаляват риска от инсулт и инфаркт. Резултатите от ново изследване показват, че употребата на 6 грама яйца седмично намалява с 44% риска от рак на гърдата.
Днес диетолозите твърдят, че 1-2 яйца дневно не повишават нивото на холестерола, тъй като организма само го произвежда от наситените мазнини, а не го получава от богатите на холестерол продукти, към което се отнася яйцето.
Източник: Вестник Земя.
Леща Съдържа изофлавони, които намаляват риска от рак; както и целулоза, която способства за здравето на сърцето. В половин порция леща се съдържат 115 калории, 8г целулоза, 9г белтъчъни и 0г мазнини.
Изофлавоните се запазват и след температурна обработка.
Лещата е подходяща, ако целите хранене, богато на протеини.
Източник: Вестник Земя.
Лимони Съдържат голямо количество Витамин С - един от най-добрите антиоксиданти. В тях има много малко калории и никакви мазнини и въглехидрати.
Можете да добавите лимон вместо оцет в салата...
Източник: Вестник Земя
Лобода Половин чаша лобода съдържа 5г белтъчъни, желязо рибофлавин(Витамин В2) и магнезий, 5г въглехидрати и 5г мазнини.
Добавяте лобода в супите, за да увеличите количеството на белтъчините. За да предпазите супата от горчив вкус, измийте добре листат.
Източник: Вестник Земя.
Лук Той е богат на един от най-силните флавоноиди - куерцитин. Лукът намалява вероятността от рак. В една чашка лук се съдържат 61 калории, 3г въглехидрати и 0 мазнини.
Източник: Вестник Земя.
Малини Те са богати на някои киселини, които помагат за спиране на растежа на раковите клетки.
Малините съдържат голямо количество целулоза и Витамин С, който намалява нивото на холестерола и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Една чашка малини съдържа 60 калории, 1 грам мазнини и 8 грама въглехидрати.
Източник: Вестник Земя.
Манго Един плод съдържа 57 грама Витамин С, а това е равно на необходимата дневна доза.
Този антииксидант предотвратява артрита, помага зарастването на рани и укрепва имунната система. Мангото съдържа и повече от 800 МЕ Витамин А. В един средно голям плод има 135 калории, 1 грам мазнини и 4 грама въглехидрати.
Източник: Вестник Земя.
Миди Богати са на Витамин В12 (който подържа функциите на нервите и подхранва умствените способности), желязо, магнезий и калий. 150 грама съсдържат 126 - 146 калории, 2 - 4 грама мазнини и 0 целулоза.
Източник: Вестник Земя.
Нискомаслено мляко Бактериите в киселото мляко предпазват от различни заболявания, а съдържащият се в него калций укрепва скелета. Една порция съдържа 155 калории, 4 грама мазнини и 0 грама целулоза.
Източник: Вестник Земя.
Обезмаслено мляко Рибофлавинът (Витамин В1) в млякото е необходим за доброто зрение, а заедно с витамин А той помага за предотвратяването на екземи и алергии. Освен на тях млякото е богато и на калций и Витамин D. В една порция се съдържат 86 калории, 0 грама мазнини и 0 грама целулоза.
Източник: Вестник Земя.
Орехи Орехите (както и другите ядки), съсдържат само ненаситени мазнини. Те понижават с до 20% риска от сърдечни заболявания. Една унция съдържа 166 калории, 17 грамам мазнини и 2 грамам целулоза.
Носете пакетчата орехи в джоба си, за да се подкрепите с белтъчъни след работа и да залъжите глада си преди вечеря.
Източник: Вестник Земя.
Ориз Много хора избягват употребата на въглехидрати, смятайки, че пълнеят от тях. Въглехидратите са важни за подържане на енергийното ниво. В кафявия ориз и хляба се съдържат много влакна, които помагат за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания, рак на дебелото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Хранитлените влакна са особено необходими за функционирането на червата, които с възрастта стават все по лениви.
Източник: Вестник Земя.
Пилешко месо Това е най-здравословното месо, с много малко мазнини (след като се отстрани кожата). Пилешкото месо е богато на белтъчъни и предпазва от намаляване на костната маса. То е източник на селен, предпазващ организма от рак и на витамини от група В, които повишават запаса от енергия и засилват работата на мозъка.
Източник: Вестник Земя.
Пипер Пиперът (Capsicum annuum) е многогодишно зеленчуково растение от семейство картофови, което се отглежка обикновено като едногодишно растение. Родина са му тропическите части на Америка.
Плодът на пипера е чушка, видът и вкусът на която зависи от сорта на растението. Съществуват стотици видове с различни размери, форма и цвят. Често формата е издължена или овална. По цвят, разпространени са червени и зелени, бели, жълти, оранжеви, бордо, виолетови и други. Някои сортове достигат до 200 g. Лютите чушки съдържат алкалоида "капсаицин". Пиперъ е на първо място сред заленчуците на витамин С - до 240 mg в 100 g. Източник: Уикипедия
Пшеничен зародиш 1 с.л. зародиш съдържа 7% от всекидневното необходимо количество магнезий, който предпазва от мускулни спазми и има отношение към сърдечната дейност. Пченицата е богат източник на Витамин Е.
В 1 с.л. се съдържат 27 калории, 1г въглехидрати и 0г мазнини.
Добавяйте пшеничен зародиш към киселото мляко и плодовете.
Източник: Вестник Земя.
Пъпеш Той съдържа много Витамин С и бета-каротин - два от най силните антиоксиданти. В половин пъпеш се съдържат 853 мг калий, който помага за понижаване на кръвното налягане и добрата работа на сърцето. В половин пъпеш се съдържат 97 калории, 1 грам мазнини и 2 грама въглехидрати.
Източник: Вестник Земя.
Раци Те са чудесен източник на Витамин В12 и цинк. 150грама съдържат 84 калории, 1 грам мазнини и 0 грама целулоза.
Източник: Вестник Земя.
Риба Рибата (най-вече: сьомга, скумрия, риба тон) е главният източник на омега-3, ненаситени мастни киселини, кото намаляват риска от сърдечни заболявания. 150 грама съдържат 127 калории, 4 грамам мазнини и 0 грама целулоза.
Източник: Вестник Земя.
Семейство ТИКВЕНИ Те притежават огромно количество Витамин С и бета-каротин - два от най-популярните витамини антиоксиданти. Една порция съдържа 80 калории, 6г въглехидрати и 1г мазнини.
Източник: Вестник Земя.
Смокини Те са богати на калий и въглехидрати. Съдържат и Витамин В6 - който е отговорен за производството на серотонин - "хормона на удоволствието". Смокините помагат и за понижаване на съдържанието на холестерол в кръвта. Една смокиня съдържа 37-48 калории, 2 грама въглехидрати и 0 мазнини.
Източник: Вестник Земя.
Спанак Лутеинът, зеаксантинът и каротиноидите които се съдръжат в него, предпазват ретината на очитеот дистрофия - една от главните причини за влошаването на зрението с възрастта.
Една порция спанак съдържа 7 калории, 1г въглехидрати и 0г мазнини.
Източник: Вестник Земя.
Стафиди Те са отличен източника на желязо, което помага за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържат 218 калории, 3 грама въглехидрати и никакви мазнини.
Добавяте стафиди към офесените ядки.
Източник: Вестник Земя.
Чесън Сярата, влизаща в състава на продукта и придобиваща му специфичен аромат, намалява количеството на лошия холесторол, понижава кръвното налягане и риска от рак на стомаха и на дебелото черво.
Една глава чесън съдържа 4 калории, 0г мазнини и 0г въглехидрати.
Източник: Вестник Земя.
Шарен боб В половин порция боб се съдържат 25% от необходимата за организма дневна доза фолати (фолиева киселина), които намаляват риска от сърдечни заболявания и вродени аномалии.
Половин порция съдържа 103 калории, 1 грам мазнини и 6 грама целулоза.
Източник: Вестник Земя.